Játrový krém

30 dkg telecích nebo vepřových jater, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 1 ½ lžíce hladké mouky, ¾ šálku mléka, 1 až 2 žloutky, sůl, petrželová nať, 1 lžička másla, 2 rohlíky

Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme játra nakrájená na malé kostky, opečeme je po všech stranách a přendáme na talíř. Do zpěněné cibulky přisypeme mouku, opražíme ji, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme a povaříme nejméně 15 minut. Opečená játra rozemeleme, přidáme do polévky a 10 minut povaříme. Polévku procedíme a prolisujeme nebo mixujeme. Pak ji znovu prohřejeme, zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce, ale již dále nevaříme. Krém podáváme buď s rohlíkem nakrájeným na kolečka a osmaženým na másle, nebo necháme pro každou osobu kousek opečených jater, dáme je na malou topinku a položíme do středu talíře.

Poznámka: Tuto polévku je možno připravit také ze sleziny, ale z polovičního množství než jater.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>