Poměr: 1,20 kg mořských jazyků, sůl, 2dkg cibule, 6 zrnek nového koření a pepř vcelku, 2/10 litru bílého vína, 4 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, ¼ litru vývaru, 1/10 litru smetany, 1 žloutek, několik kapek vorčesterské omáčky a trochu másla na potření papíru.
Postup: Z mořských jazyků si připravíme filé a osolíme je. Do ohnivzdorné porcelánové misky nebo do kastrolu dáme jemně rozsekanou cibuli, pepř a nové koření, na to položíme v půlce přehnutá a špejlí spojená filé, zalijeme bílým vínem, zakryjeme mastným papírem a dusíme 10 minut v troubě. (Z kůže a kostí s přidáním koření a zeleniny si připravíme rybí vývar.) Potom si z másla a mouky zhotovíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z ryb a šťávou z udušených filé, dobře zavaříme, osolíme, přidáme několik kapek vorčesterské omáčky, procedíme a omáčku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně. Dušená filé upravíme na nahřátou mísu, omáčkou je přelijeme a ozdobíme hlávkovým salátem a rozčtvrceným oloupaným rajčetem.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.
Pro 3 – 6 osob.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář