Jazyk mořský dušený na víně, se smetanovou omáčkou

Poměr: 1,20 kg mořských jazyků, sůl, 2dkg cibule, 6 zrnek nového koření a pepř vcelku, 2/10 litru bílého vína, 4 dkg másla, 3 dkg hladké mouky, ¼ litru vývaru, 1/10 litru smetany, 1 žloutek, několik kapek vorčesterské omáčky a trochu másla na potření papíru.

Postup: Z mořských jazyků si připravíme filé a osolíme je. Do ohnivzdorné porcelánové misky nebo do kastrolu dáme jemně rozsekanou cibuli, pepř a nové koření, na to položíme v půlce přehnutá a špejlí spojená filé, zalijeme bílým vínem, zakryjeme mastným papírem a dusíme 10 minut v troubě. (Z kůže a kostí s přidáním koření a zeleniny si připravíme rybí vývar.) Potom si z másla a mouky zhotovíme světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z ryb a šťávou z udušených filé, dobře zavaříme, osolíme, přidáme několik kapek vorčesterské omáčky, procedíme a omáčku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně. Dušená filé upravíme na nahřátou mísu, omáčkou je přelijeme a ozdobíme hlávkovým salátem a rozčtvrceným oloupaným rajčetem.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.

Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.

Pro 3 – 6 osob.

Úprava trvá ¾ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>