Poměr: 1,20 kg zadní půlky jehněte, sůl, 8 dkg sádla, 5 dkg másla a vývar z kostí nebo z kostky masoxu.
Postup: Maso opereme, osušíme a osolíme. Na pekáči rozpálíme sádlo a maso v něm nejdříve po všech stranách rychle opečeme. Opečené maso obrátíme hřbetem dolů a zvolna pečeme v troubě asi půl hodiny. Při pečení občas maso poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Když se dopéká, potřeme povrch masa trochou rozpuštěného másla, aby dostal pěknou barvu. Hotové maso vyjmeme z pekáče, ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, přidáme zbylé máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Upečené jehněčí maso nakrájíme na porce, urovnáme na nahřátou mísu, trochou šťávy přelijeme a ozdobíme hlávkovým salátem, rozčtvrceným rajčetem, citrónem apod. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.
Obměna: Jehněčí maso můžeme před pečením také protáhnout slaninou, nakrájenou proužky, popřípadě nakrájenou slaninu ještě potřít česnekem, rozetřeným se solí.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené nebo opečené nové brambory, bramborová kaše, rýže, risipisi, salát ze syrové zeleniny nebo vařené švestky, popř. kompot apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář