Poměr: 60 dkg předního jehněčího masa vykostěného, sůl, 10 dkg kořenové zeleniny vcelku, 40 dkg vařeného sterilovaného nebo zmrazeného hrášku, trochu muškátového květu, 1/8 litru smetany nebo mléka, 2 žloutky a trochu citrónové šťávy. Na jíšku 8 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.
Postup: Omyté a očištěné jehněčí maso nakrájíme na větší špalíčky, vložíme je do hrnce s osolenou vodou a přivedeme do varu. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a zvolna vaříme do měkka. Měkké maso drátěnou naběračkou vyjmeme, vývar procedíme a zeleninu nakrájíme na kostičky. V kastrole si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, podlijeme ji vývarem z jehněčího masa a za stálého míchání 20 minut povaříme. Do husté omáčky dáme uvařené maso, okořeníme ji květem, osolíme, přidáme nakrájenou zeleninu a zelený hrášek a krátce povaříme. Nakonec pokrm zjemníme žloutky, rozkvedlanými ve smetaně a ochutíme citrónovou šťávou. Zadělávané jehněčí maso upravíme na nahřáté talíře nebo do timbálových misek a posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.
Podáváme jako mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář