Kupujeme celou soupravu včetně předkládacích příborů, neboť není možno vystačit se čtyřmi základními kusy. Příbory jsou buď z nerezu nebo ze stříbra a skládají se z těchto kusů:
Základní příbor: lžíce, vidlička, nůž. Dezertní: menší lžička (kávová) nebo velikost mezi polévkovou a kávovou, kterou používáme při podávání polévky v šálku, menší nůž a vidlička, používáme pro podávání předkrmu. Dále příbor na moučníky: malá vidlička (má obvykle dva hroty spojené), malý nůž a kávová lžička. Dále lžička kompotová, zaoblená, lžička moka. Z předkládacích příborů je to velká lžíce a vidlička velká a menší, naběračka na polévku a omáčku, vidlička na chlebíčky, lopatička na dorty, kleště na pečivo. Patří sem i vývrtka a kleště na ořechy, lžičky do slánek, sklo na jídla z ryb.
Dalším vhodným materiálem pro každodenní stolování je dřevo. Dřevěné mísy jsou vhodné pro podávání salátů a sýrů; ze stejného materiálu jsou i předkládací příbory (viz naše fotografie). Náčiní z uměl hmoty i ubrusy z igelitu jsou vhodné spíše pro malé děti. Pro stolování v chatě a chalupě dáváme přednost lidové keramice a přírodnímu dřevu, které dávají to pravé kouzlo venkova.
Na dobře prostřeném stole nemá chybět květina. Nesmí to být květina v květináči, která na jídelní stůl nepatří, ani mohutná váza, která zabraňuje pohledu na protějšího stolovníka. Nejvhodnější je malá nízká vázička.
Dalšími doplňky stolu jsou podložky pod horké nádobí z různého materiálu, např. z orobince nebo ze slámy.
Zanechat komentář