Jíška tuková

K přípravě používáme másla, oleje, rostlinného tuku, někdy i sádla nebo oleje a hladké mouky.

Poměr: 6 (3) dkg tuku a 5 dkg hladké mouky. Použijeme-li k přípravě jíšky sádla nebo oleje, pak na 4 dkg tuku dáme 6 dkg hladké mouky. (Jíška z tohoto poměru upravená stačí na správnou vazbu 1 ½ litru polévky anebo na zahuštění 1 litru omáčky.)
Jíšku upravujeme buď světlou, anebo zlatožlutou.

Jíška světlá
V kastrolu rozpustíme tuk, k němu přisypeme mouku a na mírném ohni mícháme stále tak dlouho, až se tuk přestane pěnit. To trvá jen asi půl minuty.

Jíška zlatožlutá
V kastrolu rozpustíme tuk, k němu přisypeme mouku a na mírném ohni mícháme stále tak dlouho, až se do zlatožluta opraží.
Hotovou jíšku postupně ihned podléváme vývarem (nebo vodou) nejlépe studeným, a to proto, aby se neutvořily nežádoucí hrudky. Je-li třeba, zvláště když jíška s vývarem příliš houstne, občas nádobu odtáhneme na kraj plotny. Teprve když je jíška s vývarem do hladkosti promíchaná, přilijeme zbytek vývaru (vody) a za stálého míchání je nejméně 20 minut povaříme, aby ztratila příchuť syrové mouky.
Jíšku si můžeme připravit i do zásoby. V chladu uschovaná nám vydrží 3 až 4 dny.

Štítky:  

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>