1 až 1 ½ kg kapra, sůl, olej
Marináda: 1/8 l oleje, asi ½ l vinného octa, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, kousek citrónové kůry, stroužek česneku, 2 malé cibule, 2 znojemské okurky, 1 lžíce kaparů, 1 až 2 hřebíčky, 1 citrón, sůl
Porce kapra osolíme, necháme chvíli uležet a pak osušíme vlhkost po soli papírovým ubrouskem. Rozpálíme rošt a vložíme na něj olejem potřené porce kapra. Rožníme po obou stranách do červena za občasného potírání olejem. Pak porce složíme do porcelánové mísy, zalijeme horkou marinádou a přikryjeme.
Ocet zředíme vodou na přijatelnou ostrost, přidáme koření, sůl a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kroužky nakrájenou cibuli, česnek vcelku a vařím 5 minut. Horkou marinádou nalijeme na kapra. Do vychladlé přidáme drobně pokrájené znojemské okurky a kapary. Uložíme v chladu na 2 dny. Podáme s dílky citrónu.
Zanechat komentář