Při úpravě kapra načerno použijeme i krev, proto ji při zabíjení dáme stranou. Z vnitřku ryby ji vypláchneme trochou octa.
4 široké porce kapra, 2 lžíce másla, ½ malého celeru, kousek mrkve a petržele, 1 citrón, 1 malá cibule, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 malý bobkový list, sůl, lžička cukru, lžíce rybízové zavařeniny, 1 ½ lžíce hladké mouky, 3 až 4 lžíce strouhaného perníku a hrst sušených švestek, plná lžíce rozinek, asi 8 loupaných mandlí, ¼ l černého piva, krev z kapra
Na polovině másla zpěníme plátky kořenové zeleniny a cibuli, zalijeme pivem, přidáme krev, sůl, citrónovou kůru, koření a zavařeninu. Vaříme asi ½ hodiny. Zatím uděláme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji, promícháme a přidáme do omáčky. Podle potřeby přidáme perník a vaříme asi ¼ hodiny, okyselíme citrónem a hned přecedíme do jiného kastrolu. Do omáčky vložíme porce kapra a přidáme omyté světsky a rozinky. Vaříme na mírném ohni 10 až 12 minut. Naposled přidáme pokrájené mandle. Rybu načerno podáváme teplou i studenou.
Zanechat komentář