Poměr: 1 ½ kg hladkého nebo zrcadlového kapra, 1 ½ litru vody, sůl, 1/16 litru octa, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián. (Koření, které vkládáme současně se zeleninou do vody, dáme do čistého plátěného hadříku, který ovážeme motouzem.) 10 dkg másla, hlávkový salát a citrón. Přesný postup při vaření ryb na modro je popsán pod č. 981.
Postup: Do většího kastrolu nalijeme vodu, ocet, přidáme sůl, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření a tuto směs necháme asi 25 minut povařit. Zatím vezmeme hladkého nebo zrcadlového kapra, vykucháme ho a nakrájíme na porce. Porce kapra opláchneme, osolíme a vložíme do mírně vařící zeleninové vody. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj plotny a mírným varem vaříme celkem asi 18 minut. Potom uvařené porce opatrně rybí lžící vyjmeme, urovnáme na mísu zmodralým hřbetem navrch a přelijeme horkým máslem. Zeleninu scedíme, svazeček s kořením odstraníme a dobře odkapanou zeleninu rozložíme kolem upravené ryby na míse. Ozdobíme hlávkovým salátem a na kolečka nakrájeným citrónem.
Obměna: K uvařeným porcím kapra můžeme podávat zvlášť v omáčníku holandskou omáčku, nebo některou ze studených omáček majonézových (v tom případě je nepřelíváme horkým máslem).
Podáváme jako teplý předkrm nebo jako mezichod, popřípadě jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory sypané drobně nakrájenou zelenou petrželí.
Pro 6 osob.
Úprava trvá ¾ hodiny.
Zanechat komentář