Poměr: 1 ½ kg hladkého kapra, 1 ½ l vody, sůl, 1/16 l octa, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, 15 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list a tymián. (Koření, které vkládáme současně se zeleninou do vody, dáme do čistého plátěného hadříčku, který ovážeme motouzem.) 1/8 litru tekutého studeného rybího rosolu, 1 natvrdo uvařené vejce, 1 kyselá okurka a hlávkový salát. (Přesný postup při vaření ryb na modro je popsán pod číslem 331.)
Postup: Do vody dáme sůl, ocet, na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, přidáme koření a tuto směs necháme asi půl hodiny povařit. Zatím vezmeme hladkého kapra, vykucháme, omyjeme, nakrájíme na porce, osolíme a vložíme do vařícího zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak nádobu s rybou stáhneme na okraj plotny a pomalu vaříme asi osmnáct minut. Uvařené porce kapra necháme ve vývaru vychladnout.
Vychladlé porce kapra z vývaru vyjmeme, větší kosti z jednotlivých porcí opatrně odstraníme a porce položíme na drátěnou podložku, potřeme je studeným tekutým rybím rosolem a ozdobíme kolečkem z uvařeného vejce a kyselé okurky. Znovu vše potřeme rosolem a postavíme do chladu.
Zeleninu procedíme, raneček s kořením odstraníme a dobře okapanou zeleninu dáme na podlouhlou rybí mísu, na zeleninu položíme rosolem potřeného kapra a ozdobíme hlávkovým salátem.
Podáváme jako předkrm i jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb, majonéza okořeněná nebo majonézová omáčka.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář