Poměr: 80 dkg kapustiček, 2 – 3 dkg másla, asi 2/10 litru vývaru z masa, sůl, muškátový oříšek nebo mletý pepř a 1/8 l smetany.
Postup: Kapustičky zbavíme vnějších poškozených lístků a košťál křížem nakrojíme. Ve větším kastrolu rozpustíme 2 dkg másla, k němu přilijeme vývar a přivedeme do varu. Pak do něj vložíme očištěné a omyté kapustičky a dusíme je ze začátku odkryté, ke konci zakryté na mírném ohni. To trvá asi 15 minut. Udušené kapustičky vyjmeme a necháme na sítě odkapat. Šťávu z podušených kapustiček trochu zavaříme, pak do ní přidáme 3 dkg másla, udušené kapustičky, osolíme, okořeníme, přilijeme smetanu a ještě krátce podusíme. Důležité však je, aby kapustičky při konečné úpravě zůstaly v celku.
Podáváme je jako přílohu k vařenému hovězímu masu, k sekané svíčkové pečeni, k sekanému řízku, ke karbanátkům apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář