Karafiáty z másla

Karafiáty se nejlépe dělají vroubkovaným nožem, který má ostří u špičky rovné a tupou stranu zakulacenou ke špičce. (Vroubky nesmí být příliš ostré, aby se daly dobře držet v ruce.) Nůž uchopíme pravou rukou tak, že jej položíme na čtyři prsty a přidržíme palcem. Přejíždíme rovnými tahy po másle tak, aby špička nože, nepatrně skloněna, zajížděla do másla hlouběji. Při každém tahu ustoupíme s nožem trochu dozadu, aby se zbylé rýhy řadily vedle sebe a nikoliv na sebe. Na noži se tím nahromadí vějířek másla, který palcem a ukazováčkem levé ruky spojíme a stáhneme se špičky. Nůž přitom držíme stále v pravé ruce. Tak můžeme dělat karafiáty všech velikostí. Okraje hotových karafiátů můžeme, dříve než je sundáme se špičky nože, lehce ponořit do sladké papriky, aby se zpestřil jejich vzhled. Do středu jednotlivých karafiátů můžeme vložit kaparu anebo malou kostičku z červené řepy nebo z mrkve. Používá se jich ke zdobení obložených chlebíčků a nářezových mis.

Štítky:  

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>