½ kg masa (polovina zadního hovězího, polovina prorostlého vepřového), 1 až 2 vejce, 2 žemle, 2 lžíce slaniny pokrájené na drobné kostičky, sůl, pepř, ½ menší cibule, 1 lžička másla, 1 lžička usekané petrželové natě, 4 až 5 středně velkých rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sádla nebo másla
Maso zbavíme šlach a umeleme dvakrát na strojku. Žemle namočíme, vymačkáme a rovněž umeleme. Na lžičce másla zpěníme drobě pokrájenou cibuli a nakonec v ní krátce osmahneme petrželovou nať. K umletému masu se žemlemi přidáme prochladlou cibulku s petrželí, koření, sůl, trochu studené vody, ušlehaná vejce a pokrájenou slaninu. Na prkénku posypaném strouhanou houskou utvoříme karbanátky a dáme je do pekáče na rozehřáté sádlo nebo máslo. Z počátku j pečeme bez podlévání, později je podlijeme. Ke konci pečení položíme na každý karbanátek půlku spařeného, oloupaného rajčete řeznou plochou nahoru. (Oblou stranu trochu seřízneme, aby rajče na karbanátek dobře přiléhalo). Povrch rajčete posolíme, posypeme usekaným česnekem a petrželovou natí a krátce opečeme.
Příloha: bramborová kaše, saláty.
Zanechat komentář