Poměr: 35 dkg hovězího masa (nejlépe zadní libové), 25 dkg prorostlého vepřového masa, 1 vejce, 2 žemle, ¼ litru mléka, 5 dkg slaniny, sůl, trochu mletého pepře, majoránky a zelené petržele, 3 dkg cibule, 3 až 8 dkg sádla, 2 lžíce vody, 3 dkg strouhané housky, 2 dkg másla a trochu vývaru.
Postup: Očištěné a omyté maso umeleme dvakrát na strojku. Umleté dáme do mísy, přidáme k němu sůl, koření a vodu, a dobře propracujeme. Pak přidáme v mléce namočené, dobře vymačkané a buď prolisované, nebo na strojku umleté žemle, vejce, na kostičky nakrájenou slaninu, jemně usekanou a na sádle osmaženou cibuli, zelenou petržel a směs důkladně promícháme. Je-li směs řidší, zahustíme ji podle potřeby strouhanou houskou.
Ze směsi utvoříme na prkénku posypaném houskou 12 okrouhlých karbanátků, tupou stranou nože je přemřížkujeme, dáme na pekáč, polijeme horkým sádlem a pečeme pomalu v troubě asi 30 minut. Při pečení je občas poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Upečené karbanátky vyjmeme, ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, přidáme máslo, krátce povaříme a procedíme. Karbanátky upravíme na mísu, trochou šťávy přelijeme a zbylou šťávu podáváme v omáčníku. Mísu ozdobíme hlávkovým salátem a ředkvičkami.
Poznámka: Použijeme-li k přípravě karbanátků část vařeného nebo pečeného masa, pak přidáme do směsi jedno vejce a 2 dkg slaniny navíc, aby karbanátky nebyly suché a nerozpékaly se.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Bramborová nebo hrachová kaše, vařené brambory, špenát nebo bramborový popř. zeleninový salát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář