Poměr: 1 ½ litru základní polévky bílé připravené z hovězího vývaru (viz recept č. 699), asi ½ kg čerstvých okurek, 3 dkg másla, sůl, pepř, trošku kopru, 1/8 litru vývaru na dušení, na zjemnění 1/16 litru mléka nebo smetany a 1 žloutek.
Postup: Okurky oloupeme, rozpůlíme, jádra vykrojíme a okurky nakrájíme na tenké plátky. V kastrolku rozpustíme máslo, vložíme do něho nakrájené okurky, osolíme, opepříme a za občasného podlévání trochou vývaru udusíme je do měkka. Udušené okurky prolisujeme, prolisované dáme do základní bílé polévky, krátce povaříme, přidáme rozsekaný kopr a zjemníme. Jako vložka je vhodná dušená rýže a kuličky vykrojené z čerstvých okurek a na másle podušené.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář