Poměr: 1 ½ litru základní polévky bílé připravené ze zeleninového vývaru (viz recept č. 699), 40 dkg zeleného hrášku vařeného nebo sterilovaného, 3 dkg pórku, 2 dkg másla, sůl, trochu kerblíku a muškátového květu a trošku cukru. Na zjemnění buď 1 žloutek, nebo kousek čerstvého másla.
Postup: Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolku na másle trochu osmahneme, k tomu přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, nepatrně pocukrujeme, podlijeme trochou odvaru z hrášku a 4 minuty podusíme. Podušený hrášek prolisujeme, dáme do kastrolu, přilijeme základní bílou polévku, okořeníme trochu květem a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem nebo máslem a před podáváním dáme do ní jemně rozsekaný kerblík. Jako vložka je vhodná na kostičky nakrájená a na másle osmažená žemle.
Pro 6 osob.
Úprava trvá asi 45 minut.
Zanechat komentář