Poměr: ¼ litru hotového cukrového sirupu a 3 dkg kávy.
Postup: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme jemně umletou kávu, pak odstavíme, zakryjeme a necháme asi ½ hodiny ustát. Prochladlý sirup prolijeme ubrouskem a studený buď používáme, nebo uschováme. Tím získáme asi ¼ litru sirupu. (Použitou kávu upotřebíme k přípravě černé nebo bílé kávy, kterou ovšem již nesladíme.)
Podobně můžeme upravovat sirup jahodový, malinový, višňový, mátový, agátový, anýzový, fenyklový apod.
Cukrové sirupy s ovocnou příchutí, zejména citrónový, pomerančový, mandarinkový a grapefruitový, které jsme si udělali do zásoby, nám přijdou vhod hlavně tehdy, kdy ovoce není na trhu.
Důležité: Nemůžeme-li si sirupy připravit sami, pak v nutném případě použijeme ovocných sirupů stejného druhu, průmyslově vyráběných.
Cukrových sirupů s různými příchutěmi můžeme vhodně používat také při úpravě dortů a jiných cukrářských výrobků.
Mařinku vonnou sušenou lze obdržet v obchodech s léčivými bylinami.
Zanechat komentář