
Ingredience: 1kg hovězí kližky, 3 lžičky mleté sladké papriky, 1,5l vody nebo vývaru, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka, 2 lžíce sádla, 30g másla, 4 lžíce mouky
Postup: Hovězí kližku si nakrájíme na kostky, nasolíme a necháme maso chvilku uležet. Mezitím si do hrnce necháme rozpustit 2 lžíce sádla na kterém dozlatova orestujeme najemno nakrájené cibule. Když bude cibule mít zlatavou barvu, přidáme do hrnce orestovat také maso. Až se maso zatáhne a začne se opékat, zaprášíme ho sladkou mletou paprikou a minutku necháme restovat také. Pak vše zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Guláš dochutíme prolisovaným česnekem, který utřeme se solí, abychom zvýraznili jeho chuť, pepřem a majoránkou, kterou nejprve promneme v rukou. Necháme vařit až do té doby, než je hovězí maso zcela měkké. Mezitím si z másla a mouky připravíme jíšku. Pak maso vyjmeme z guláše, přivedeme k varu a zahustíme připravenou jíškou. Jíšku důkladně promícháme, vrátíme maso zpět a vaříme ještě 10 minut.
Vhodná příloha: houskový knedlík, chléb
Zanechat komentář