30 dkg hrubé mouky, 1/3 l mléka, 3 vejce, 2 lžíce tekutého másla, 2 žemle, sůl
V osoleném mléce rozkvedláme žloutky a přidáme mouku. Žemle nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle a necháme je vychladnout. Ušleháme tuhý sníh, lehce jej vmícháme do těsta a naposled přidáme osmaženou žemli. Těsto vložíme do mokrého vyždímaného ubrousku potřeného tukem, volně zavážeme a podruhé zavážeme kousek nad prvním vázáním. Zavěsíme na vařečku položenou nad větším hrncem s vařící osolenou vodou a vaříme asi 15 minut. Pak dolní motouz přestřihneme, aby knedlík mohl nabývat, a vaříme dalších 10 až 15 minut. Po této době vyvlékneme vařečku a knedlík obrátíme oblou stranou nahoru. Po vybalení z ubrousku překrojíme knedlík nití na poloviny a pak dále krájíme na pláty. Nit klademe dospodu a nahoře ji zkřížíme.
Těsto na knedlík je poměrně řídké, proto při vlévání těsta do ubrousku vložíme ubrousek do hluboké misky nebo cedníku zavěšeného na hrnku, aby těsto podrželo tvar.
Zanechat komentář