Knedlíky švestkové z bramborového těsta

Poměr: 70 dkg vařených brambor, 25 dkg polohrubé mouky, 4 dkg másla, 1 vejce a trochu soli. – 1 kg švestek, 8 dkg strouhané housky, 12 dkg másla a 6 dkg cukru na posypání.

Postup: Brambory buď čerstvě vařené, oloupané a ihned prolisované, anebo den předem vařené, pak oloupané a nastrouhané, smícháme na vále s moukou, máslem, vejcem a solí a vypracujeme v tužší hladké těsto. Hotové těsto tence vyválíme na pomoučeném vále, nožem nakrájíme na čtverečky, do nich zabalíme očištěné čerstvé nebo zmrazené švestky a zakulatíme je rukou. Hotové knedlíky zavaříme do vařící vody, zakryjeme pokličkou a vaříme zvolna asi 6 minut. Uvařené, scezené knedlíky obalíme na másle osmaženou strouhanou houskou a pocukrujeme.
Obměny: Stejně můžeme upravovat i knedlíky s meruňkami, třešněmi, broskvemi apod. – Uvařené knedlíky můžeme také posypat umletým mákem promíchaným s moučkovým cukrem, anebo prolisovaným, popř. nastrouhaným tvarohem a cukrem přelít rozpuštěným máslem.

Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>