Poměr: 60 dkg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, 10 dkg tuku, 12 dkg cukru, 3 – 4 žloutky, trochu soli a citrónové kůry a asi 3/8 litru mléka. – 1 vejce na potření, trochu tuku na plech a tvarohová nebo maková nádivka (viz recept č. 1427c), 5 dkg rozinek nebo 3 dkg mandlí.
Postup: Z uvedeného poměru zaděláme kynuté těsto jako na koláčky české čajové (viz recept č. 1427a). Vykynuté těsto rozdělíme na dílky asi 4 dkg těžké. Jednotlivé dílky zakulatíme rukou v kuličku, kterou posadíme na pomaštěný plech a necháme je trochu zkynout. Potom střed jednotlivých kuliček vytlačíme dnem skleničky, omotaným čistým plátýnkem a omočeným v mouce. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a prohloubený střed naplníme tvarohovou nádivkou, kterou posázíme očištěnými rozinkami nebo makovou nádivkou, kterou posypeme oloupanými sekanými mandlemi. Koláče pak necháme ještě krátce kynout. Pečeme pak v horké troubě asi 20 – 30 minut.
Asi 25 koláčů.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář