Koláčky české – čajové

Poměr: 25 dkg polohrubé mouky, 1 ½ dkg kvasnic, 6 dkg moučkového cukru, 6 dkg másla, trochu citrónové kůry a muškátového oříšku, trochu soli, 2 žloutky a něco přes 1/8 litru mléka. – 1 vejce na potření, trochu tuku na plech a 20 dkg zavařeniny nebo jiné nádivky.

Postup: Do misky dáme kvasnice, přidáme lžičku cukru a vařečkou mícháme, až se kvasnice rozpustí. K tomu přidáme 2 lžíce mouky, 4 lžíce vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší těstíčko – kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.
Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme kvásek a vše ostatní. Dobře promícháme a nakonec přimícháme rozpuštěné vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme do hladkosti a necháme je zkynout. Zkynuté těsto dáme na moukou poprášený vál a rozdělíme je na dílky těžké asi 1 dkg. Z každého dílku těsta uděláme na připraveném vále lehce dlaní kuličku, posadíme ji na pomaštěný plech a necháme zkynout. Potom střed těstových kuliček stlačíme do plocha. (Zavážeme 5 dkg závaží do kousku hadříku, omočíme v mouce, a střed koláčků vytlačíme.) Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme zavařeninou, povidly, makovou, tvarohovou nádivkou apod. Naplníme-li koláčky máslovou drobenkou, potřeme střed koláčků před naplněním rozpuštěným máslem. Hotové vykynuté koláčky pečeme v dobře vytopené troubě asi 15 minut. Upečené koláčky ještě teplé pocukrujeme.
Asi 40 koláčků.

Úprava trvá 2 hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>