Poměr: 6 plátků lososa asi 2 cm silných, trochu octa, 1 litr vody, sůl, 6 dkg cibule, bobkový list, 5 zrnek nového koření a 5 zrnek pepře vcelku, 1/8 l tekutého studeného rybího rosolu (viz recept čís. 80), na zdobení citrónová kůra, pažitka a kyselá okurka, 60 dkg francouzského salátu, citrón a hlávkový salát.
Postup: Plátky lososa rozpůlíme, páteřní kost odstraníme, půlky přikrojíme do tvaru kotlet, pokapeme je octem a postavíme do chladu. Do osolené vody přidáme asi dvě lžíce octa, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř a přivedeme do varu. Kotlety z lososa osolíme, vložíme je do vařícího vývaru, opatrně deset až dvanáct minut povaříme a necháme ve vývaru vychladnout. Z vychladlých kotlet sloupneme kůžičku, kotlety dáme na drátěnou podložku a na každou kotletu uděláme květinovou ozdobu z citrónové kůry, pažitky a kyselé okurky. Ozdobené kotlety přetřeme studeným tekutým rosolem a postavíme do chladu, aby rosol ztuhl. Na podlouhlou mísu na ryby upravíme podstavec z francouzského salátu a vkusně na něj rozložíme kotlety z lososa. Okraj podstavce ozdobíme hlávkovým salátem a na dílky nakrájeným citrónem.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.
Příloha: Bílé pečivo a majonéza nebo majonézové omáčky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář