Poměr: 2 ½ litru vody, 1 kuře nebo půl slepice a drůbky, 10 dkg řídkých hovězích kostí, 12 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 dkg cibule, sůl, muškátový květ, na jíšku: 7 dkg másla a 6 dkg hladké mouky, ¼ litru mléka a na zjemnění 1/10 litru smetany.
Postup: Do hrnce dáme vodu, osolíme, vložíme do ní očištěné kuře nebo slepici, drůbky, oprané kosti a vaříme podle druhu drůbeže ¾ až 1 ½ hodiny. Pak přidáme očištěnou zeleninu, uvaříme vše do měkka a procedíme. Maso s kostí obereme, polovinu masa na masovém strojku umeleme a sítem prolisujeme a druhou polovinu i s drůbky nakrájíme na kostičky. Kůži umeleme a použijeme k přípravě haší.
Zeleninu z vývaru zužitkujeme k přípravě salátu. Pak si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem a drůbežím vývarem, osolíme, přidáme trochu květu, asi 20 minut povaříme, pak přidáme drůbeží kašovinu a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme smetanou, dáme do ní na kostičky nakrájené drůbeží drůbky a maso a podáváme.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava trvá 1 ½ až 2 hodiny.
Důležité: Chceme-li dosáhnout u kašovitých a krémových polévek obzvláštní hladkosti, protřeme je ještě před zjemněním vařečkou přes řidší ubrousek. Hotové krémové a kašovité polévky nenecháme na ohni déle než je třeba, neboť se snadno a rychle připalují. Nejlépe je, postavit je ihned, jakmile jsou hotovy do vodní lázně.
Zanechat komentář