Poměr: 1 ½ litru základní polévky bílé připravené ze ¼ litru mléka a z 1 ¼ litru drůbežího vývaru (viz recept č. 631), 20 dkg žampiónů, trochu citrónové šťávy, 1 dkg cibule, 4 dkg másla, sůl, pepř, zelená petržel a na zjemnění 1/10 litru smetany.
Postup: Žampióny oloupeme, opláchneme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme k němu na kostičky nakrájenou cibuli a jemně rozsekanou zelenou petržel, trochu osmahneme, do toho vložíme nakrájené žampióny, pokapeme citrónem a dusíme asi 6 minut. Udušené žampióny sítem prolisujeme, dáme do kastrolu, postupně k nim přidáme základní bílou polévku, osolíme, opepříme a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme. Jako vložka je vhodné drůbeží maso, na nudličky nakrájené, a na nudličky nakrájený a na másle podušený lanýž nebo pestřec.
Obměna: Místo uvedených vložek hodí se také vařený uzený jazyk, nakrájený na nudličky, nebo osmažená žemle.
Pro 6 osob.
Úprava trvá asi ¾ hodiny.
Zanechat komentář