Krocan nadívaný, pečený

Poměr: 1 krocan o váze asi 3 kg, sůl, 15 dkg sádla nebo másla, vývar a nádivka. (Nádivky jsou uvedeny za receptem.)

Postup: Krocana si připravíme jako na pečení (viz č. 1217a) a uvnitř ho osolíme. Nádivku plníme sáčkem s rovnou trubičkou nebo lžící nejčastěji do dobře vyčištěného volete; krční otvor však musíme ucpat odříznutým krkem, aby nádivka nemohla uniknout do břišní dutiny. Vole však nesmíme naplnit příliš, aby neprasklo; při pečení totiž nádivka nabývá. Konec kůže na krku po naplnění volete přehneme a zašijeme. Nádivku můžeme plnit také do břišní dutiny, kterou po naplnění rovněž zašijeme. Naplněného krocana osolíme také na povrchu, vložíme na pekáč do rozpuštěného tuku a ve středně horké troubě jej pozvolna pečeme na všech stranách do měkka a do červena tak, jak je uvedeno v receptu „Krocan pečený“, č. 1217a. Nádivku vykrojíme a upečeného krocana rozdělíme na porce. Dbáme na to, aby v každé porci byl stejný poměr bílého prsního a tmavého stehenního masa a část nádivky (viz také Dělení a porcování drůbeže, č. 1205a). Přírodní, popř. nepatrně zahuštěnou šťávu podáváme nejlépe zvlášť v omáčníku.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže, popř. rýže risipisi, a salát ze syrové zeleniny nebo kompot.

Pro 10 až 12 osob.

Úprava trvá 3 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>