Krocan nebo krůta pečená

Poměr: 1 mladý asi 3 kg těžký krocan nebo krůta, sůl, 8 dkg slaniny, 12 až 15 dkg másla nebo sádla a vývar z kostí.

Postup: Krocana oškubeme, opálíme a vykucháme. Hlavu uřízneme, krk zevnitř volete vyřízneme, odstraníme vole a sádlo usazené pod kůži. Ze stehen nejdříve odstraníme šlachy a pak teprve usekneme nohy.
U křídel odsekneme poslední článek.
Krocana dobře vymyjeme, uvnitř i na povrchu osolíme a svážeme (viz „Svázání drůbeže“, č. 1203). Prsa i stehna protáhneme slaninou nakrájenou na větší nudličky.
Na pekáči rozpustíme tuk, položíme do něj krocana prsíčky dolů nejdříve na jeden bok, zapečeme, převrátíme na druhý bok, rovněž zapečeme a pak jej obrátíme na hřbet a pečeme na druhé straně. Krocana pečeme pozvolna ve středně horké troubě asi 2 ½ až 3 hodiny. Při pečení ho poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Do měkka a do červena upečeného krocana pak rozdělíme na porce, které upravíme na mísu a přelijeme přírodní nebo nepatrně zahuštěnou šťávou z upečeného krocana. Okraj mísy pak ozdobíme dušenými nebo vařenými kaštany (viz recept č. 950) a zelenou petrželí. Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Knedlíky a červené zelí, nebo kaštanová popř. bramborová kaše a kompot, anebo dušená rýže a salát ze syrové zeleniny.

Pro 10 až 12 osob.

Úprava trvá 3 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>