2 šálky zbytků bílého masa (kuře, telecí, králík), ½ malé cibule, 1 lžička usekané petrželové natě, 1 lžíce másla, 1 ½ lžíce polohrubé mouky, sůl, na špičku nože muškátového květu, 3 vejce, strouhaná houska, olej na smažení, 1 hlávkový salát na ozdobu.
Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem nebo mlékem a vymícháme na hustou hmotu. Do polovychladlé přimícháme žloutky, petrželovou nať, květ, maso nakrájené na drobné kostičky a popřípadě přidáme i trochu šťávy z pečeně. Podle potřeby směs přisolíme. Na prkénku posypaném prosátou strouhanou houskou utvoříme krokety, obalíme je v rozšlehaných bílcích a znovu ve strouhané housce. Smažíme je v rozpáleném tuku. Hotové klademe na papírové ubrousky, aby okapal přebytečný tuk, krokety podáváme na salátových listech ochucených marinádou.
Stejným způsobem připravujeme krokety z dušených vykostěných ryb.
Zanechat komentář