Poměr: ¼ litru mléka, 6 dkg másla, sůl, 12 dkg krupice, 4 vejce, 6 dkg polohrubé mouky a trochu tlučeného muškátového květu.
Postup: Do kastrolu nalijeme mléko, přidáme máslo, sůl a přivedeme do varu. Potom přisypeme krupici a za stálého míchání do husta svaříme. Krupicovou kaši přendáme do porcelánové misky a do prochladlé postupně zamícháme 2 vejce a 2 žloutky, mouku, okořeníme a nakonec lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Lžící namočenou do horké vody vykrajujeme z těsta podélné noky, vkládáme je do vařící osolené vody a pomalu je vaříme asi 8 minut. Uvařené noky vyjmeme a pokropíme rozpuštěným máslem.
Podáváme jako příkrm k zadělávanému telecímu masu, k ragú apod., anebo posypané osmaženou strouhanou houskou se salátem jako samostatný pokrm.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář