Poměr: 2větší kuřata, sůl, 8 dkg másla nebo oleje, 4 g koření kari, 5 dkg cibule, 2 oloupaná jablka, 3 dkg světlé jíšky, 1/8 až ¼ litru sladké smetany a vývar.
Postup: Vykuchané, opláchnutá kuřata rozdělíme na čtvrtky, osolíme a v pánvi na rozpáleném másle nebo oleji je rychle po obou stranách opečeme do zlatova. Opečená kuřata vložíme do kastrolu. Na tuku, v němž jsme kuřata opékali, osmažíme drobně nakrájenou cibulku, k ní přidáme koření kari, podlijeme trochou vývaru a krátce povaříme. Šťávu nalijeme na opečená kuřata a dusíme je v ní pod pokličkou do měkka. Při dušení je podle potřeby podléváme vývarem a před dodušením kuřat přidáme nastrouhaná jablka. Měkké čtvrtky kuřat vyjmeme, zbylou šťávu trochu vydusíme a pak ji zahustíme jíškou, povaříme a nakonec omáčku zjemníme smetanou. Hotovou procezenou omáčkou přelijeme kuřata upravená na míse.
Obměna: Opečené porce kuřat můžeme také dusit v indické omáčce (viz recept č. 763), se kterou je pak podáváme.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Rýže, nejlépe dušená rýže s kořením kari a saláty ze syrové zeleniny.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář