Poměr: 3 mladá kuřata po 50 dkg, sůl, 1/10 litru oleje, asi 6 dkg strouhané housky.
Postup: Vykuchaná a omytá kuřata rozdělíme na půlky, páteřní kost odsekneme, popř. je ještě překrojíme na čtvrtky a lehce naklepeme. U předních čtvrtek zalomíme křidélka dozadu, u zadních kyčelní kloub nasekneme, podstehenní maso blíže okraje nařízneme a do zářezu zastrčíme vyčnívající kost stehenního kloubu. Kuřata pak osolíme, smočíme v oleji, popř. posypeme strouhanou houskou a na rozpáleném roštu je pečeme po každé straně asi 10 minut. Při pečení musíme kuřata občas pokapat olejem.
Pečeme-li kuřata na rožni, pak je nerozdělená napíchneme na ocelovou tyč (rožeň) a pečeme je nad žhavými uhlíky asi 20 až 30 minut. Rožněm otáčíme, aby se kuřata stejnoměrně propekla. Při pečení je občas potíráme olejem.
Nemáme-li rošt ani rožeň, můžeme rozčtvrcená a osolená kuřata péci na pánvi v rozpáleném oleji na každé straně asi 10 minut. Na roštu nebo na oleji v pánvi se nejlépe pečou kuřata vykostěná.
Poznámka: Kuřata můžeme před pečením slabě opepřit. Starší kuřata můžeme upravovat stejně, musíme je však péci delší dobu.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Smažené brambory všeho druhu, některá z majonézových omáček, jako je tatarská, remuládová apod., a salát ze syrové zeleniny.
K obložení jsou vhodné kyselé okurky, papriky a dílky citrónu.
Pro 8 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář