Kuře v rosolu

Poměr: 1 kuře, 2 l vývaru z kostí telecích nebo ze zeleniny (viz recept č. 637) a 1/8 l octa. – Citrón a zelená petržel na zdobení.

Postup: Očištěné a vykuchané kuře trochu osolíme, svážeme a ve vývaru s octem vaříme do měkka (asi čtyřicet minut). Ve vývaru je necháme vychladnout, pak kuře vyjmeme, rozdělíme, kůži stáhneme, vykostíme a maso nakrájíme na větší kousky, které vložíme do hlubší skleněné misky.
Z vývaru si připravíme s přidáním želatiny rosol (viz recept čís. 80), zalijeme jím nakrájené drůbeží maso a postavíme do chladu k ztuhnutí. Před podáváním ozdobíme okraj ztuhlého povrchu rozpůlenými kolečky citrónu a zelenou petrželí. Maso z kuřete můžeme rosolem zalít též do malých plechových tvořítek.
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.

Příloha: Bílý chléb, francouzský salát nebo plněná rajčata, popřípadě majonéza s chřestem apod.

Pro 4 osoby.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>