Poměr: zadní půlka kůzlete, 8 až 10 dkg másla, sůl, vývar a asi 1 dkg strouhané housky.
Postup: Maso opereme, osušíme a osolíme. Na pekáči rozpálíme máslo a maso v něm nejdříve po všech stranách rychle opečeme. Opečené maso obrátíme hřbetem dolů a pečeme zvolna v troubě asi půl hodiny a pak maso obrátíme a dopečeme. Pečeme je celkem asi 1 hodinu. Při pečení občas maso poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Když se dopéká, potřeme povrch masa rozpuštěným máslem, popř. ještě posypeme prosátou strouhanou houskou. Upečené maso nakrájíme na porce, upravíme na talíře, přelijeme šťávou a ozdobíme zelenou petrželí.
Obměna: Před pečením můžeme kůzlečí maso protáhnout česnekem, nakrájeným na silnější nudličky, nebo slaninou.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Nové brambory vařené nebo opečené brambory, bramborová kaše, rýže, salát ze syrové zeleniny, dušený špenát, kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář