Poměr: 75 dkg předního kůzlečího masa, sůl, voda, 1 cibule, 12 dkg kořenové zeleniny, koriandr, 20 dkg žampiónů, 5 dkg másla, trochu tlučeného květu, 2 žloutky, 1/8 litru smetany a zelená petržel. Na jíšku 6 dkg másla a 5 dkg hladké mouky.
Postup: Kůzlečí maso omyjeme, vykostíme, nakrájíme na větší kostky a do měkka uvaříme ve slané vodě s kořenovou zeleninou, cibulí, koriandrem a s opranými odkrojky z očištěných žampiónů. Uvařené maso drátěnou naběračkou vyjmeme a vývar procedíme.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem z kůzlečího masa a 20 minut povaříme. Do husté omáčky přidáme na plátky nakrájené a na másle podušené žampióny, uvařené maso, okořeníme květem, osolíme a vše krátce povaříme. Hotový pokrm můžeme zjemnit žloutky, rozkvedlanými ve smetaně. Podáváme v timbálových miskách a povrch pokrmu posypeme jemně rozsekanou zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Houskové nebo morkové knedlíčky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář