Poměr: 1,20 kg květáku, sůl, voda, 10 dkg mouky, 2 – 3 vejce, 15 dkg strouhané housky na obalení a tuk na vysmažení.
Postup: Očištěný a omytý květák ve slané vodě napolo uvaříme a dáme na síto odkapat. Vychladlý květák nakrájíme buď na plátky 1 ½ cm silné, anebo jej rozdělíme na růžice. Pak květák osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhané housce a v rozpáleném tuku do zlatova vysmažíme. Vysmažený květák upravíme na mísu a ozdobíme hlávkovým salátem a citrónem.
Obměna: Květák můžeme namáčet do vinného těstíčka na smažení (viz recept č. 918).
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako mezichod.
Příloha: Vařené brambory, opečené brambory, bramborová kaše, citrón, holandská omáčka.
Ze studené kuchyně pak pažitková, tatarská nebo remuládová omáčka a saláty ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář