Lilek zapečený s rajčaty

1 větší lilek, 5 až 6 rajčat, 1 středně velká cibule, 1 stroužek česneku, kousek celeru, oleje podle potřeby, sůl, 5 dkg parmezánu, nebo čedaru, petrželová nať, máslo a strouhaná houska na formu

Lilek oloupeme, nakrájíme na kolečka asi ½ cm silná a na oleji rychle opečeme. Dáme do kastrolu a ponecháme na teple. V témže oleji podusíme usekanou cibuli, česnek, strouhaný celer a petrželovou nať, přidáme na plátky pokrájená rajčata rozdušená, směs prolisujeme. Do vymaštěné a strouhanou houskou vysypané zapékací mísy vrstvíme opečené plátky lilku, osolíme je, posypeme 2 lžícemi strouhané housky, polijeme rajčatovou omáčkou. Povrch posypeme strouhaným sýrem smíchaným se lžící strouhané housky, pokapeme olejem a zapečeme 20 až 30 minut.

Příloha: bílý chléb.

Poznámka: místo lilku můžeme použít mladých jedlých tykví nebo okurek bez jader.

 

Lilek zapečený s rajčaty II

1 velký lilek nebo 2 malé, 5 až 6 rajčat, oleje podle potřeby, sůl, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, petrželová nať, 2 vejce, ½ šálku mléka, 5 dkg parmezánu nebo čedaru, tuk a strouhaná houska na formu

Lilek oloupeme, nakrájíme natančí kolečka a opečeme je na oleji. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Na oleji po lilku osmahneme cibuli, usekaný česnek a petrželovou nať. Do vymaštěné, strouhanou houskou vysypané zapékací mísy klademe plátky opečeného lilku, osolíme je, dáme na ně vrstvu rajčat, posypeme směsí cibule a česneku, pokapeme tímto aromatickým olejem s petrželí, osolíme a navrch dáme znovu plátky lilku. Směs dáme do předtopené trouby, a jakmile se začne péci, zalijeme ji vejci ušlehanými do pěny, smíchanými s osoleným mlékem. Povrch posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi 30 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>