Poměr: 6 menších lilků, 4 dkg másla na vymazání ohnivzdorné misky, 30 dkg dušené rýže, 3 dkg másla, 6 dkg cibule, ¼ litru rajčatové omáčky (viz recept č. 787), trochu soli a tymiánu, 5 dkg osmažené strouhané housky a 3 dkg oleje.
Postup: Neoloupané lilky podél rozpůlíme, dužninu nožem trochu nakrojíme, aby rychleji měkla, a pak je vložíme do misky vymazané máslem a v troubě asi 10 minut opečeme. Potom dužninu z půlek lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen na ½ cm silná dužnina. Vydlabanou dužninu na drobno rozsekáme a promícháme s dušenou rýží, s drobně nakrájenou na másle podušenou cibulkou, lžící husté rajčatové omáčky, okořeníme a směsí naplníme vydlabané, osolené půlky lilků. Naplněné lilky vložíme zpět do misky, přidáme kousek másla, povrch přelijeme hustou rajčatovou omáčkou, posypeme osmaženou strouhanou houskou, pokapeme olejem a v horké troubě asi 20 – 30 minut pečeme.
Upravené lilky můžeme péci místo na másle na slanině.
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako mezichod.
Příloha: Vařené brambory, dušená rýže, špeková omáčka apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář