Lívance

Poměr: 1 ½ dkg kvasnic, 4 dkg cukru, 30 dkg polohrubé nebo hladké mouky, asi ½ litru mléka, kousek citrónové kůry, trochu tlučeného květu, 2 dkg másla, ½ dkg soli a 2 vejce, 10 dkg tuku na pečení, 4 dkg cukru a trochu mleté skořice nebo 10 dkg zavařeniny a 5 dkg tvarohu.

Postup: Do hrnku dáme kvasnice a polovinu dávky cukru a mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí; pak přidáme 10 dkg mouky, 1/8 litru vlahého mléka a rozmícháme v řidší těstíčko – kvásek. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Ke zkynutému kvásku pak přidáme zbylou mouku, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, tlučený muškátový květ a sůl. – K tomu postupně za stálého míchání přiléváme žloutky a rozpuštěné vlahé máslo, rozkvedlané ve zbylém vlahém mléce a vymícháme vše v řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout. Když těsto kynutím zdvojnásobilo objem, lehce do něj zamícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a necháme ještě trochu kynout. Zkynuté těsto pak lijeme malou naběračkou do vymaštěných důlků rozpáleného lívanečníku a pečeme na plotně. Když těsto na povrchu osychá, lívanečky obrátíme a pečeme je na druhé straně. Upečené lívanečky buď posypeme skořicovým cukem, anebo je potřeme zavařeninou a posypeme tvrdým strouhaným tvarohem.

Pro 8 – 10 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>