¼ l mléka, 2 vejce, sůl, 15 dkg strouhané vláčné žemle, máslo na pečení
V mléce rozkvedláme žloutky, sůl, přidáme čerstvě strouhanou veku a necháme nebobtnat. Pak lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a smažíme lívanečky.
Podáváme je k dušené zelenině nebo jako samostatný pokrm se saláty.
Lívance ze strouhané žemle II
4 vláčné strouhané žemle bez tuku, 1 lžíce másla, 2 vejce, sůl, muškátový květ nebo pepř, mléka podle potřeby, máslo na pečení
Vejce ušleháme do pěny, přidáme ustrouhanou žemli mírně pokropenou mlékem a tekuté máslo. Podle potřeby osolíme, okořeníme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh. Těsto má být hustší, proto opatrně s přidáním mléka. Pečeme lívance, dobře je vypékáme na mírném ohni, aby měly silnější kůrku. Podáváme k zelenině a k pečeni.
Zanechat komentář