Poměr: Asi 1 kg lososa, sůl, 6 dkg másla, 6 dkg slaniny, 5 dkg cibule, 4 dkg žampiónů, 4 dkg lanýžů nebo pestřeců, ¼ litru bílého vína nebo vývaru z ryb (viz recept č. 634), šťáva z poloviny citrónu, bílý pepř, 3 dkg světlé jíšky a 1 žloutek.
Postup: V kastrolu rozpustíme máslo, do něho vložíme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, trochu ji zpěníme, k tomu přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Do toho pak vložíme porce nakrájeného, osoleného lososa, podlijeme vínem a citrónovou šťávou a zakryté pokličkou na mírném ohni dusíme asi 12 minut. Udušeného lososa upravíme na mísu. Šťávu z podušeného lososa přecedíme. Scezené houby se slaninou a s cibulkou pak dáme na jednotlivé porce lososa. Procezenou šťávu zahustíme jíškou, zjemníme žloutkem a touto omáčkou jednotlivé porce přelijeme. Ozdobíme zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý mezichod anebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory, popřípadě i vařený chřest.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář