Poměr: 3 žloutky uvařené natvrdo, 10 dkg másla, 2 sardele nebo lžička sardelové pasty, lžička citrónové šťávy, lžička hladké hořčice, trochu bílého pepře a soli, popřípadě několik kapek vorčesterské omáčky.
Postup: Do porcelánové misky dáme máslo a utřeme je do pěny. Přidáme prolisované žloutky, prolisované sardele a vše ostatní, a dobře do hladkosti promícháme. (Nemáme-li sardele, přidáme asi 2 dkg prolisovaného slanečka.)
Majonézy se používá výhradně jen ke zdobení vařených vajec, plněných rajčat, plněných zelených paprik, obložených chlebíčků, studených mis apod. Její výhoda proti majonéze pravé je v tom, že vystříkané ozdoby podrží krásný tvar, nesrážejí se a netvoří se na nich sklovitý povrch. K přípravě salátů a studených omáček jí však nemůžeme použít.
Asi 16 dkg majonézy.
Úprava trvá 15 minut.
Zanechat komentář