Hlavní součástí majonézy okořeněné je majonéza základní. Protože má bezvýraznou a mdlou chuť, musíme je vhodně okořenit, aby pokrmům, k jejichž přípravě se jí používá, dodala lahodné, pikantní chuti.
Poměr: 30 dkg majonézy základní, 2 lžíce obyčejného nebo estragonového octa, nebo citrónové šťávy, 1 lžička hladké (francouzské) hořčice, 1 lžička moučkového cukru, trochu mletého, pokud možno bílého pepře, trochu soli a několik kapek vorčesterské omáčky.
Postup: Základní majonézu dáme do porcelánové misky, vše ostatní v uvedeném poměru postupně přimícháme a nakonec majonézu dobře promícháme metlou. Takto upravená okořeněná majonéza vydrží v chladné, temné místnosti dva dny.
Majonézu okořeněnou podáváme jednak přílohu k masům, rybám, korýšům nebo zelenině, jednak jí používáme k přípravě speciálních majonéz a mnoha salátů.
Pro 7 osob (asi 35 dkg majonézy).
Úprava trvá 5 minut.
Zanechat komentář