Poměr: 30 dkg makarónů, 3 litry vody, 3 dkg soli, 10 dkg másla, 20 dkg šunky nebo vařeného uzeného masa, 10 dkg žampiónů nebo hříbků, 10 dkg protlaku z rajčat, 1/8 litru přírodního červeného vína, 1/8 litru vývaru, trochu nastrouhaného muškátového oříšku a 10 dkg nastrouhaného ementálu nebo parmazánu.
Postup: Makaróny nalámeme na kusy asi 5 cm dlouhé, vsypeme do vařící vody a za občasného zamíchání je uvaříme do měkka. To trvá asi 15 až 20 minut. Měkké makaróny scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme dobře odkapat. V kastrole rozpálíme máslo, vložíme do něj na nudličky nakrájené maso a houby a asi 5 minut podusíme. Pak k tomu přidáme protlak z rajčat, podlijeme vínem a vývarem a znovu krátce podusíme. Do takto připraveného základu dáme uvařené makaróny, muškátový oříšek, polovinu nastrouhaného sýra, přisolíme, promícháme a dobře prohřejeme. Hotové makaróny upravíme na talíře a jednotlivé porce posypeme zbylým sýrem.
Obměna: Místo makarónů můžeme také použít makaronetek, kolínek nebo špaget, popř. i silnějších polévkových nudlí.
Poznámka: Takto upravené makaróny můžeme také plnit do máslem vymazaných a strouhanou houskou vysypaných lastur, povrch posypat nastrouhaným sýrem a strouhanou houskou a pokapat máslem, narovnat na plech a asi 8 minut zapéci v troubě.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář