Poměr: 1,50 kg makrel, sůl, rybí vývar, trochu fenyklu a 4/10 litru studené rybízové omáčky s křenem.
Postup: Z vykuchaných a opláchnutých makrel odkrojíme hlavy a ocasy, makrely napříč rozkrojíme na porce, osolíme, vložíme je do vývaru, do kterého jsme přidali trochu fenyklu, necháme přejít var a pak na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Uvařené makrely z vývaru opatrně vyjmeme, upravíme na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo dušená rýže a studená rybízová omáčka s křenem.
Úprava rybízové omáčky: 10 dkg rybízového džemu sítem prolisujeme, rozředíme lžící červeného vína, přidáme nepatrně skořice, muškátového oříšku, soli a pepře, lžíci čerstvě nastrouhaného křenu a promícháme. (Uvařené makrely můžeme také podávat polité rozehřátým máslem anebo s holandskou omáčkou. Rybízovou omáčku pak ovšem vynecháme.)
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář