Chuťového zlepšení některých druhů ryb, zejména mořských, dosáhneme tím, že je hodinu před úpravou marinujeme. Použijeme k tomu širší nádoby, do které narovnáme připravené ryby buď v porcích, nebo vcelku těsně vedle sebe, pokapeme rozředěnou citrónovou šťávou nebo octem a jemně rozsekanými bylinkami, jako je zelená petržel, pažitka, kopr, posypeme. Ryby pak zakryjeme navlhčenou utěrkou nebo pergamenovým papírem a postavíme do chladna nebo do chladničky. Ryby na marinování solit ovšem nesmíme; sůl by z nich vyloužila šťávu. Ryby solíme teprve před další tepelnou úpravou.
Také tučné ryby jako je tuňák, úhoř apod., jsou chutnější i stravitelnější marinované.
K tučným rybám však při marinování přidáme ještě trochu mletého pepře.
Marinováním se maso ryb zpevní a při vaření, dušení a pečení se tak snadno nerozpadává.
Zanechat komentář