Poměr: 1 žloutek, 2 dkg škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku, 5 dkg pískového cukru, 1/10 litru mléka a 12 dkg másla.
Postup: V kastrolku utřeme žloutek s cukrem a škrobovou moučkou do pěny, přilijeme mléko, postavíme na oheň a za pilného míchání vaříme tak dlouho, až směs dostatečně zhoustne. (Nesmí se však připálit.) To trvá asi 3 minuty. Potom kastrolek se směsí postavíme do studené vody, do směsi přidáme kousek měkkého másla a opět stále mícháme, až se máslo vstřebá a směs trochu prochladne. K tomu pak přidáme postupně zbylé měkké máslo, krém vymícháme do hladkosti a dáme asi na půl hodiny do chladničky. Ztuhlý krém pak metlou dobře vyšleháme.
Asi 25 dkg krému.
Úprava trvá, mimo dobu potřebnou k vychladnutí, 20 minut.
Důležité: Srazí-li se máslový krém, napravíme jej tak, že asi 3 dkg másla utřeme s cukrem a do toho pak vmícháme po malých částkách sražený krém.
Zanechat komentář