Máslový krém nastavovaný (základní recept)

Poměr: 1 žloutek, 2 dkg škrobové moučky nebo vanilkového pudinkového prášku, 5 dkg pískového cukru, 1/10 litru mléka a 12 dkg másla.

Postup: V kastrolku utřeme žloutek s cukrem a škrobovou moučkou do pěny, přilijeme mléko, postavíme na oheň a za pilného míchání vaříme tak dlouho, až směs dostatečně zhoustne. (Nesmí se však připálit.) To trvá asi 3 minuty. Potom kastrolek se směsí postavíme do studené vody, do směsi přidáme kousek měkkého másla a opět stále mícháme, až se máslo vstřebá a směs trochu prochladne. K tomu pak přidáme postupně zbylé měkké máslo, krém vymícháme do hladkosti a dáme asi na půl hodiny do chladničky. Ztuhlý krém pak metlou dobře vyšleháme.
Asi 25 dkg krému.

Úprava trvá, mimo dobu potřebnou k vychladnutí, 20 minut.

Důležité: Srazí-li se máslový krém, napravíme jej tak, že asi 3 dkg másla utřeme s cukrem a do toho pak vmícháme po malých částkách sražený krém.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>