30 dkg zadního hovězího masa, 20 dkg vepřového masa, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička jemně usekané cibule nebo pažitky, 4 lžíce strouhané housky, sůl, 1 stroužek česneku, 1 malé vejce nebo jen větší bílek, olej na opékání
Na omáčku: 1 ½ lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, menší cibule, kousek ustrouhaného celeru, ½ bobkového listu, sůl, 2 lžíce rajčatového protlaku, cukr
Na másle osmahneme drobně pokrájenou cibul,i a jakmile začne růžovět, přisypeme mouku a osmahneme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem nebo vodou, přidáme celer, bobkový list, sůl, lžičku cukru, 2 lžíce rajčatového protlaku a omáčku povaříme asi 20 minut na mírném ohni. Bobkový list z omáčky vyndáme.
Z masa a ostatních přísad uděláme kouličky velké asi jako vlašský ořech a pečeme je zvolna po celém povrchu na oleji (nesmíme je smažit). Hotové kouličky vložíme do omáčky a zvolna je vaříme 15 minut. Na mísu upravíme věnec z vařených špaget, posypeme je osmaženou strouhanou houskou a do středu dáme kouličky v omáčce.
Poznámka: na masové kouličky můžeme použít 3 až 4 sekané bifteky z polotovarů.
Zanechat komentář