Poměr: 1 ½ litru vody, 1/8 – ¼ litru octa, 1 menší mrkev, 1 kořínek petržele, kousek celeru, 1 cibule, 8 zrnek jalovce, 8 zrnek nového koření, 6 zrnek pepře, 1 bobkový list a trochu tymiánu. (Místo jalovce, nového koření, pepře a bobkového listu můžeme použít bazalky, saturejky a rozmarýny.)
Postup: Do nádoby nalijeme ocet a vodu a přivedeme do varu. Pak přidáme na tenké plátky nakrájenou zeleninu a koření, vše asi 10 minut povaříme a dáme vychladnout. Do připraveného mořidla vložíme neosolené maso, zatížíme a necháme je v něm 2 až 4 dny odležet a každý den obracíme. Důležité je, aby bylo maso tekutinou úplně zakryto a postaveno do chladu. Sůl do mořidla nepatří, jejím působením maso červená. Zeleninu z mořidla a část mořidla zužitkujeme při tepelné úpravě masa. Maso před vložením do mořidla můžeme také protáhnout slaninou.
Zanechat komentář