Poměr: 1 ½ kg mořských jazyků, sůl, ¾ l vody, 1/8 litru bílého vína, šťáva z půlky citrónu, 1 bobkový list, ¼ l remuládové omáčky (viz recept č. 123) a zelená kadeřavá petržel.
Postup: Mořské jazyky vykucháme a hlavy odsekneme. Potom nožem nařízneme vnější kůži u ocasu, uchopíme ji a prudce stáhneme směrem k hlavě. Ze stáhnutých mořských jazyků pak seřízneme s kosti filátka, která osolíme, v půlce přehneme a spojíme špejlí. Do kastrolu dáme osolenou vodu, přidáme bílé víno, citrónovou šťávu a bobkový list a přivedeme do varu. Do toho pak vložíme připravená filátka a asi deset minut mírným varem vaříme. Uvařená, prochladlá filátka dáme na prkénko, druhým prkénkem je zatížíme a postavíme asi na dvacet minut do chladu. U vychladlých filátek okraje nožem úhledně přiřízneme, potom filátka urovnáme na skleněnou misku a polijeme remuládovou omáčkou, do které jsme přimíchali jemně rozsekané odkrojky z filátek. Ozdobíme je zelenou petrželí. (Z rybího vývaru si můžeme připravit rybí rosol.)
Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílý chléb a saláty ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář