Poměr: 40 dkg polohrubé nebo hrubé mouky, 8 a 2 dkg másla, sůl, 2 vejce a asi 3/8 litru mléka.
Postup: V misce utřeme do pěny 8 dkg másla se solí a vejci, pak přidáme po částech mouku a mléko a těsto propracováváme tak dlouho, až se odděluje od vařečky. Hotové těsto, které má být měkčí, zakryjeme ubrouskem a necháme je asi 20 minut odpočinout. Potom lžící namočenou v horké vodě vykrajujeme z těsta noky, vkládáme je do vařící osolené vody a asi 8 minut povaříme. Uvařené noky vyjmeme, přelijeme horkou nebo studenou vodou a dobře odkapané promastíme horkým máslem.
Podáváme jako příkrm k masitým pokrmům se šťávou, jako je guláš nebo maso na paprice, ke zvěřině anebo k masu s omáčkou apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář